Konkurssihakemus – Miten toimia konkurssiuhan alla?
Yritysfaktan toimitusjohtaja Mikko Tusa vastaa yrittäjiä askarruttaviin kysymyksiin, kun taloudelliset ongelmat joko itsellä tai asiakkaalla alkavat kasaantua. Onko konkurssihakemus vältettävissä? Vaikeista tilanteista on useimmiten ulospääsy, jossa Yritysfakta auttaa. Peli ei ole pelattu, jos esimerkiksi verottaja hakee konkurssiin.
Konkurssiuhkainen maksukehotus pöydällä. Kuinka asia kannattaa rationaalisesti hoitaa?
Konkurssiasioissa ohje numero yksi on: toimi nopeasti. Tilanteesta riippuen voi yritys olla nurin jopa parissa viikossa. Ei siis pidä jäädä odottelemaan, vaan tarttua toimeen heti ja ottaa rohkeasti yhteyttä meihin. Selvitämme nopeasti, voidaanko konkurssi välttää yrityssaneerauksella. On monia mahdollisuuksia saada yritys taas kestävälle pohjalle. Usein tilanne ei ole niin synkkä, miltä se saattaa vaikuttaa. Joskus taustalla on enemmänkin uupumusta ja näköalattomuutta. Tarvitaan siis ulkopuolisen näkökulmaa.
Miten Yritysfakta hinnoittelee palvelunsa?
Karrikoiden voidaan sanoa, että meidän kanssa toimiminen maksaa itsensä takaisin. Kartoitamme asiakkaan tilanteen aina ilmaiseksi ja sen jälkeen päätät, haluatko jatkaa ohjauksessamme. Usein jo ensimmäinen puhelu auttaa yrittäjää henkisesti eteenpäin. Palvelu on hinnoiteltu etukäteen, eikä sen suhteen tule yllätyksiä.
Kannattaako velallisen olla yhteydessä velkojaan, jotta saataisiin aikaan maksusuunnitelma ja näin vältettäisiin konkurssi?
Toki se on mahdollista, mutta näissä tilanteissa velkojan vaatimukset maksujen osalta ovat usein kohtuuttomia ja se ei lopulta ole kenenkään etu. Paniikkipäätökset ja epärealistiset odotukset eivät ole ratkaisu. Meidän kanssa toimiminen on hieman sama asia kuin kävisit lääkärillä ja jo ensimmäisen keskustelun aikana tehdään karkea hoitoarvio. Tämän jälkeen voidaan tehdä tarkempi analyysi ja esittää mahdolliset jatkotoimenpiteet.
Mikä on Yritysfaktan rooli kuviossa, jossa vastapuolina ovat velallinen ja velkoja?
Me saamme asiat rauhoittumaan usein henkisellä puolella jo ensimmäisen puhelun aikana, kun yrittäjä ymmärtää, että tukala tilanne saadaan pysäytettyä. Eikä vain henkisellä puolella, vaan ihan liiketaloudellisesti. Kun me astumme kuvioon, yrittäjä itse saa vedettyä happea ja saa lisäaikaa järjestellä asioita meidän ohjauksessa.
Mitä nämä keinot ovat käytännössä?
Käytännössä voidaan saada aikaan vuoden mittainen rauhoitustila, jolloin velat saadaan jäähylle ja tietyissä tapauksissa jopa lopulta puolitettua. Ulosotto voidaan pysäyttää, saadaan perintäsuojat ja vuoden liikevaihto jää yrityksen käyttöön. Se korjaa maksuvalmiuden. Me teemme asiakkaillemme saneeraushyötylaskelman kaksiosaisena viisivuotislaskelmana, jonka ensimmäisen osan olettamus on se, ettei yritys tekisi tilanteelleen mitään. Toisessa osassa laskemme kuinka kuvio sujuisi meidän ohjauksessa elvyttämällä yritys terveelle pohjalle.
Mitä eroa on käytännössä tilanteilla, joissa velkoja tekee konkurssihakemuksen tai yrittäjä tekee sen itse?
Jos velkoja tekee konkurssihakemuksen, velallinen voi vastustaa sitä juridisesti tai saattaa vireille saneerauksen.
Minkä neuvon antaisit tässä velkojalle?
Ensinnäkin velkojan on syytä muistaa, että jos asiakas jää henkiin, se ostaa tavaraa ja palveluita tulevinakin vuosina. Velkojalle ei välttämättä tule luottotappiota ja se saa uusille laskuillensa etuoikeussuojan. Tilanne, jossa kaikki voittavat. Velkojilla on toisinaan tunteet pinnassa johtuen tietämättömyydestä. Me tarjoamme asiantuntemusta ja ratkaisuja joka suuntaan.
Onko konkurssihakemus järkevä perintäkeinona?
No ei, perintäkeinona konkurssihakemus on itse asiassa melko huono. Konkurssihakemus vain tuhoaa kohdeyrityksen toimintakyvyn. Siellä on seuraavassa hetkessä jono muita velkojia ja kassa tyhjä. Velkojalle velallisen yrityssaneeraus Suomessa on pääosassa tapauksia taloudellisesti paljon kannattavampi ratkaisu kuin konkurssi monesta eri syystä. Soitto meille ja kerromme lisää miksi.
Mitä velallisen tulisi muistaa, että asiat hoituisivat mahdollisimman tehokkaasti ja konkurssista voisi saada oppia?
Ongelmiin pitää reagoida ajoissa, eikä jatkaa puolihirressä. Moni konkurssin tehnyt on katunut sitä, koska jälkeenpäin on ilmennyt asioita, joilla yritys ja työpaikat olisi saatu pelastettua. Me olemme juuri se ratkaiseva lenkki.
Kannattaako yrittäjän hoitaa itse yrityssaneeraus?
Ehdottomasti ei. Se vaatii pitkää kokemusta alalta ja moni asia voi mennä peruuttamattomasti pieleen. Viimeistään silloin, kun hakemus tulee tuomioistuimesta puutteellisena takaisin, on peli usein lopullisesti pelattu.
Konkurssista on pitkään puhuttu uuden alkuna, mutta kuinka sitkeästi häpeäleima oikeasti elää 2020-luvulla? Olette toimineet kuitenkin yli 40 vuoden ajan.
Vapaaehtoinen konkurssi on nykyisin hyväksytty epäonnistuminen. Ja hyvä niin. Tosin seuraavan yrityksen perustaminen on hankalampaa, kuten pankkiasiat ja Verohallinnon rekistereihin pääsy seuraavan yrityksen kanssa. Me ilmoitamme aina asiakkaalle, jos näemme, että konkurssi on meidän mielestä lopulta paras ratkaisu. Usein kuitenkin loppuun ajettu yrittäjä ei huomaa vaihtoehtoja, joita usein on olemassa.
Kysy neuvoa asiantuntijoiltamme!