Yrityssaneeraus kaiken kokoisille yrityksille
Yritysfaktan toimitusjohtaja Mikko Tusa perkaa usein kysyttyjä kysymyksiä yrityssaneerauksesta, joka tunnetaan myös termillä velkasaneeraus. Samalla selviää millä tavalla Yritysfakta on jo 1990-luvulta asti tehnyt alan pioneerityötä Suomessa.
Vaikeista tilanteista on aina ulospääsy, jossa Yritysfakta auttaa – pienistä toiminimiyrittäjistä aina suuriin konserneihin.
Yritysfakta on yrityssaneerausten konkari, jolla on kokemusta aina 1990-luvun lama-aikoja myöden. Mitä sana konkari tässä yhteydessä tarkoittaa?
Voin hyvällä syyllä käyttää termiä alan pioneeri. Me olemme kulkeneet yrityssaneerauslain alkumetreiltä tähän päivään. Olemme tehneet tuhansia yrityssaneerauksia käytännössä kaikilta mahdollisilta toimialoilta. Hakemuksemme menevät läpi tuomioistuimessa paljon keskiarvoa useammin. Käsittelemiemme tapausten määrät ja ennen kaikkea onnistumiset ovat omaa luokkaansa. Vain muutamia faktoja mainitakseni.
Mitä tarkoittaa yrityssaneeraus (velkasaneeraus) tiivistettynä? Termi on kuitenkin niin monisyinen ja sisältää paljon asioita. Se kuulostaa melko negatiiviselta.
Takavuosina, kun yritykseen tuli saneeraaja, se tarkoitti potkuja työntekijöille. Negatiivisuus varmaan liittyy siihen mielikuvaan. Yrityssaneerauksessa yritykselle luodaan sellaiset olosuhteet, että se kykenee suoriutumaan veloistaan järkevässä nollakorkoisessa maksuohjelmassa, missä kaikki perintäkulut ja viivästysmaksut on poistettu. Moni ymmärtää yrityssaneerauksen velkajärjestelynä, jota se lopputulemaltaan usein onkin. Siitä siis usein kuultu sanamuoto velkasaneeraus on saanut alkunsa. Puhumme usein yrityksen terveydenhuollosta, joka lienee paras ilmaisu. Kun yrittäjä on luonut yrityksen, joka työllistää vaikkapa viisi ihmistä. Sen takana on valtava työ, jonka arvon me ymmärrämme. Ja hyvin usein saamme yhdessä tarinan jatkumaan.
Miten Yritysfakta hinnoittelee palvelunsa?
Karrikoiden voidaan sanoa, että meidän kanssa toimiminen maksaa itsensä takaisin. Kartoitamme asiakkaan tilanteen aina ilmaiseksi ja sen jälkeen päätät haluatko jatkaa meidän ohjauksessa. Usein jo ensimmäinen puhelu auttaa yrittäjää henkisesti eteenpäin. Palvelu on hinnoiteltu etukäteen, eikä sen suhteen tule yllätyksiä.
Yrityssaneerauslaki. Mikä on ollut Yritysfaktan rooli tiivistetysti sen suhteen?
Laki synnytettiin 1990-luvun alussa pahimpaan lama-aikaan ja sen raamit kopioitiin maailmalta. Isäni ja yrityksen perustaja Antti Tusa teki jo tuohon aikaan saneerauksia soveltaen tätä uutta lakia ja käyden keskustelua myös käräjätuomareiden kanssa uuden lain soveltamisesta. Oli monta uutta ja mutkikasta asiaa. Kun lakia tarkastettiin vuonna 2007, isä kuului lain valmistelua pohjaavaan taustatyöryhmään ja kävi selvittämässä silloista uutta lakia eduskuntaa myöten. Pioneerityötä on siis riittänyt. Tietysti juridiikka on kaiken pohja, mutta lopulta kyse on enemmän taloudesta ja liiketoiminnasta käytännön tasolla.
Kuinka yrityksen saneeraus ylipäänsä kannattaa hoitaa? Voiko prosessiin lähteä ilman ammattiapua?
Melkein kieltäisin yrittäjää lähtemästä tällaiseen ominpäin. Kyse on kuitenkin niin spesiaalista prosessista, jossa liikkuvia osia riittää ja kokonaisuus on pidettävä hanskassa. Kun kyseessä on yrittäjän elämäntyö ja monia työpaikkoja, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä meihin.
Saneeraatteko mitä vaan?
Yritystä ei meidän toimesta saneerata, jos saneerauksen edellytyksiä ei ole. Me emme elvytä, jos elonmerkkejä ei ole.
Mikä on trattaprotesti ja mitkä ovat sen pelisäännöt?
Trattaprotesti yhtenä julkisena maksuhäiriönä luottotiedoissa voi tuoda joitain vaikeuksia saada uutta luottoa tai tavara- ja palvelutoimituksia velaksi. Tratta on käytännössä tavallinen maksukehotus, joka muuttuu julkiseksi, kun se protestoidaan. Jos yrityksen maksuvaikeudet jatkuvat hoitamattomina riittävän aikaa, alkaa sille tulla usein myös trattaperintää. Sitä voidaan torjua tehokkaasti aloittamalla yrityksen talousasioiden kuntoon laitto viipymättä.
Mitkä ovat yrityssaneerauksen vaiheet?
Yrityssaneeraukseen kuuluu neljä eri vaihetta, jotka ovat:
- Kartoitus
- Hakemus ja vireillepano
- Saneerausmenettely
- Saneerausohjelma
Prosessi alkaa maksuttomalla kartoitusvaiheella, jonka jälkeen siirrytään itse hakemukseen ja sen vireille laittamiseen. Kun hakemus hyväksytään, alkaa saneerausmenettelyvaihe ja lopulta saneerausohjelma. Olemme mukana yrittäjän kanssa kahdessa ensimmäisessä vaiheessa, eli juuri siinä tärkeimmässä. Sen jälkeen emme voi lain mukaan enää olla mukana prosessissa, mutta toki meille voi senkin jälkeen soittaa ja neuvomme tarpeen mukaan. Saneerausmenettelyyn määrättävä saa meiltä erittäin laadukkaat materiaalit työnsä pohjaksi.
Pitääkö aina ajaa firma konkurssiin oppiakseen liiketoiminnan lainalaisuuksia vai riittääkö yrityssaneeraus opettajana?
Jos me olemme yritykselle terveydenhuollon edustaja tässä, niin konkurssi on tarinan loppu. Konkurssissa opit siis virheistä, mutta yrityssaneerauksessa opit niistä vielä lisää ja käyt läpi liike-elämän korkeakoulun. Me näemme niin paljon yrityksiä, joiden tarinan pitääkin jatkua.